Často kladené dotazy

Tavené sýry jsou vyráběné z jednoho, anebo více druhů sýrů, které jsou vystavené zahřátí na teplotu nejméně 70 °C (u našich sýrů je záhřev na teplotu 113–140 °C) a jsou roztavené za přítomnosti tavící soli s přidáním, nebo bez přidání dalších mléčných produktů, jako je máslo, sušené mléko, syrovátka, tvaroh.

Novinkou je Veselá kráva® Lahodná, která neobsahuje žádné přídatné látky. Přestože doposud žádný vědecký výzkum nezpochybnil zdravotní nezávadnost tavicích solí, které ve svých sýrech používá, rozhodla se společnost Bel nabídnout verzi Veselé krávy®, která tavicí soli ani jakékoliv jiné přídatné látky obsahovat nebude. Po letech výzkumu se společnosti Bel podařilo úspěšně nahradit tavicí soli surovinami na bázi mléka a přitom zachovat stejné senzorické vlastnosti tavených sýrů.

Sýry Veselá kráva® s výjimkou masových příchutí (Veselá kráva® Šunková) jsou vhodné pro vegetariány. Suroviny nakupované pro výrobu tavených sýrů Veselá kráva obsahují mikrobiální syřidlo.

Ano, všechny roztíratelné sýry Veselá kráva® kromě produktů Sýr a Křup jsou bezlepkové. V produktech Sýr a Křup je alergen lepek (pšenice, ječmen), uvádíme ho ve složení tučně.

Tavené sýry se skládají z vody a živin. Sušina je pevná složka, která zbyde po vysušení produktu a obsahuje živiny, včetně tuků, bílkovin, laktózy a minerálních látek.

Pokud bychom ze sýru odstranili vodu, zůstane nám jen sušina, ve které je obsažen tuk. Obsah „tuku v sušině“ tedy nepředstavuje celkový obsahu tuku v sýru, ale obsah tuku jen v sušině. Hodnoty sušiny se liší u jednotlivých druhů sýru. Podle následujícího pravidla je možné přibližně vypočítat celkový obsah tuku v gramech pro různé druhy sýrů na 100 g:

Celkový tuk (v g) = tuk v sušině x obsah sušiny / 100

Průměrný celkový obsah tuku uvádíme v tabulce výživových hodnot na 100 g výrobku, kterou naleznete na obalech všech produktů nebo v popisech jednotlivých produktů v sekci Naše sýry.

Obnovené odtučněné mléko je odtučněné mléko, ze kterého bylo pomocí procesu sušení odstraněno určité množství tekutiny pro snazší uchovávání a delší trvanlivost. Při výrobě je sušená složka zpět rehydratována do kapalného stavu přidáním pitné vody.