Často kladené dotazy

Tavené sýry jsou vyráběné z jednoho, anebo více druhů sýrů, které jsou vystavené zahřátí na teplotu nejméně 70 °C (u našich sýrů je záhřev na teplotu 113–140 °C) a jsou roztavené za přítomnosti tavící soli s přidáním, nebo bez přidání dalších mléčných produktů, jako je máslo, sušené mléko, syrovátka, tvaroh.

Sýry Veselá kráva® s výjimkou masových příchutí (Veselá kráva® Šunková) jsou vhodné pro vegetariány. Suroviny nakupované pro výrobu tavených sýrů Veselá kráva obsahují mikrobiální syřidlo.

Ano, všechny roztíratelné sýry Veselá kráva® kromě produktů Sýr a Křup jsou bezlepkové. V produktech Sýr a Křup je alergen lepek (pšenice, ječmen), uvádíme ho ve složení tučně.

Tavené sýry se skládají z vody a živin. Sušina je pevná složka, která zbyde po vysušení produktu a obsahuje živiny, včetně tuků, bílkovin, laktózy a minerálních látek.

Pokud bychom ze sýru odstranili vodu, zůstane nám jen sušina, ve které je obsažen tuk. Obsah „tuku v sušině“ tedy nepředstavuje celkový obsahu tuku v sýru, ale obsah tuku jen v sušině. Hodnoty sušiny se liší u jednotlivých druhů sýru. Podle následujícího pravidla je možné přibližně vypočítat celkový obsah tuku v gramech pro různé druhy sýrů na 100 g:

Celkový tuk (v g) = tuk v sušině x obsah sušiny / 100

Průměrný celkový obsah tuku uvádíme v tabulce výživových hodnot na 100 g výrobku, kterou naleznete na obalech všech produktů nebo v popisech jednotlivých produktů v sekci Naše sýry.

Obnovené odtučněné mléko je odtučněné mléko, ze kterého bylo pomocí procesu sušení odstraněno určité množství tekutiny pro snazší uchovávání a delší trvanlivost. Při výrobě je sušená složka zpět rehydratována do kapalného stavu přidáním pitné vody.


Máte vyplněny všechny data?
Chyba serveru, kontaktujte prosím správce
Máte email ve správném formátu?
Již jste přihlášen
Chyba serveru, kontaktujte prosím správce